Produkty zawierające gluten, niedozwolone:
- Mąka pszenna
- Mąka żytnia
- Makarony zwykłe
- Pieczywo zwykłe (chleb biały i razowy, bułki) i chrupkie
- Kasze: manna, kasza jęczmienna (pęczak, perłowa i łamana)
- Otręby pszenne
- Ciasta, herbatniki oraz inne słodycze zawierające mąkę pszenną (w tym niektóre cukierki, nadziewana czekolada)
- Wędliny takie jak: kaszanka, pasztetowa, salceson (zawierają domieszkę glutenu)
- Kawa zbożowa
- Wszystkie inne produkty zawierające dodatki pszenicy, żyta, jęczmienia – również w formie przetworzonej
- W Polsce – także produkty zawierające owies ze względu na stałe zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż
Produkty spożywcze dozwolone (bezglutenowe) - Ryż, mąka ryżowa, płatki i kaszki ryżowe, pieczywo ryżowe
- Mączka ziemniaczana
- Mąka kukurydziana, płatki i chrupki kukurydziane
- Soja, tapioka, sago
- Makaron bezglutenowy i pieczywo bezglutenowe
- Kasze: gryczana i jaglana
- Ciastka bezglutenowe, słodycze bezglutenowe, czekolada bez nadzienia (o ile nie jest zanieczyszczona glutenem)
- Jaja
- Mięso, szlachetne wędliny (o ile nie zawierają glutenu), tłuszcze
- Owoce, warzywa
- Kawa naturalna, herbata (o ile nie zawiera glutenu), kakao naturalne
- Przyprawy (o ile nie zawierają glutenu), cukier
- Miód
- Wszystkie produkty żywnościowe oznaczone symbolem „Przekreślonego Kłosa”
Dodano 25-09-2011 przez A.Karney