Dieta bezglutenowa

Produkty zawierające gluten, niedozwolone:

  • Mąka pszenna
  • Mąka żytnia
  • Makarony zwykłe
  • Pieczywo zwykłe (chleb biały i razowy, bułki) i chrupkie
  • Kasze: manna, kasza jęczmienna (pęczak, perłowa i łamana)
  • Otręby pszenne
  • Ciasta, herbatniki oraz inne słodycze zawierające mąkę pszenną (w tym niektóre cukierki, nadziewana czekolada)
  • Wędliny takie jak: kaszanka, pasztetowa, salceson (zawierają domieszkę glutenu)
  • Kawa zbożowa
  • Wszystkie inne produkty zawierające dodatki pszenicy, żyta, jęczmienia – również w formie przetworzonej
  • W Polsce – także produkty zawierające owies ze względu na stałe zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż
    Produkty spożywcze dozwolone (bezglutenowe)
  • Ryż, mąka ryżowa, płatki i kaszki ryżowe, pieczywo ryżowe
  • Mączka ziemniaczana
  • Mąka kukurydziana, płatki i chrupki kukurydziane
  • Soja, tapioka, sago
  • Makaron bezglutenowy i pieczywo bezglutenowe
  • Kasze: gryczana i jaglana
  • Ciastka bezglutenowe, słodycze bezglutenowe, czekolada bez nadzienia (o ile nie jest zanieczyszczona glutenem)
  • Jaja
  • Mięso, szlachetne wędliny (o ile nie zawierają glutenu), tłuszcze
  • Owoce, warzywa
  • Kawa naturalna, herbata (o ile nie zawiera glutenu), kakao naturalne
  • Przyprawy (o ile nie zawierają glutenu), cukier
  • Miód
  • Wszystkie produkty żywnościowe oznaczone symbolem „Przekreślonego Kłosa”
    Dodano 25-09-2011 przez A.Karney

close
Potrzebujesz więcej informacji?
Oddzwonię do Ciebie!


* Twój numer telefonu nie będzie wykorzystany w celach marketingowych lub przekazany dalej. Wyłącznie oddzwaniamy na podany numer telefonu.
Zostaw numer
oddzwonimy!
Rejestracja
Wyślij zapytanie
na interesujący Cię temat...






Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Poradnia Karney, ul. Rydygiera 13, 01-793 Warszawa w celach marketingowych oraz dla prawidłowej realizacji usługi "umów wizytę".