Dieta bezglutenowa

Produkty zawierające gluten, niedozwolone:

  • Mąka pszenna
  • Mąka żytnia
  • Makarony zwykłe
  • Pieczywo zwykłe (chleb biały i razowy, bułki) i chrupkie
  • Kasze: manna, kasza jęczmienna (pęczak, perłowa i łamana)
  • Otręby pszenne
  • Ciasta, herbatniki oraz inne słodycze zawierające mąkę pszenną (w tym niektóre cukierki, nadziewana czekolada)
  • Wędliny takie jak: kaszanka, pasztetowa, salceson (zawierają domieszkę glutenu)
  • Kawa zbożowa
  • Wszystkie inne produkty zawierające dodatki pszenicy, żyta, jęczmienia – również w formie przetworzonej
  • W Polsce – także produkty zawierające owies ze względu na stałe zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż
    Produkty spożywcze dozwolone (bezglutenowe)
  • Ryż, mąka ryżowa, płatki i kaszki ryżowe, pieczywo ryżowe
  • Mączka ziemniaczana
  • Mąka kukurydziana, płatki i chrupki kukurydziane
  • Soja, tapioka, sago
  • Makaron bezglutenowy i pieczywo bezglutenowe
  • Kasze: gryczana i jaglana
  • Ciastka bezglutenowe, słodycze bezglutenowe, czekolada bez nadzienia (o ile nie jest zanieczyszczona glutenem)
  • Jaja
  • Mięso, szlachetne wędliny (o ile nie zawierają glutenu), tłuszcze
  • Owoce, warzywa
  • Kawa naturalna, herbata (o ile nie zawiera glutenu), kakao naturalne
  • Przyprawy (o ile nie zawierają glutenu), cukier
  • Miód
  • Wszystkie produkty żywnościowe oznaczone symbolem „Przekreślonego Kłosa”
    Dodano 25-09-2011 przez A.Karney